24 iulie, 2008

Hai LIBERARE!!!

Azi, 24 iulie, în faţa MAEIE, o nouă acţiune semnată de tinerii liberali democraţi. Sub denumirea "Da Convenţiei", acţiunea de azi a adus aminte societăţii, guvernării, Europei că are loc, deja de câteva luni, o mare fărădelege. O fărădelege din partea statului comunist şi prorus împotriva tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, şi în special împotriva a peste un milion de oameni. Peste un milion de oameni, care ar putea avea acces liber şi sigur 50 de km în interiorul UE şi implicit în România. Cine ştie câte milioane de români ar putea avea acces liber 50 de km în interiorul RM.
Brusc apare o întrebare. Oare de ce se teme mai mult tovarăşul Voronin, de cei peste un milion de moldoveni-români ce ar putea trece Prutul în România sau de cele câteva milioane de români ce ar putea trece Prutul în Moldova. E greu de spus, e sigur însă, că se teme şi de unii şi de alţii.
Pentru tovarăşul Voronin, semnarea Convenţiei este o ocazie în plus de a-şi da arama pe faţă, în privinţa loialităţii sale faţă de Moscova, "preocupărilor" sale faţă de popor, capacităţii sale de a gândi logic şi realist, nivelului propriului IQ.
Ce înseamnă însă, pentru cetăţenii RM, nesemnarea Convenţiei? Înseamnă de fapt, stagnarea în continuare la un nivel scăzut a calităţii vieţii, necunoaşterea altor realităţi economice, culturale, sociale, politice, înlăturarea perspectivelor de creştere economica, locomotiva celorlalte domenii ale sociatăţii.
Cel puţin la fel de grav mi se pare îngrădirea şi chiar nimicirea posibilităţilor de creştere şi dezvoltare a capacităţii societăţii de a percepe, analiza şi înţelege informaţiile şi evenimentele care compun viaţa lor de zi cu zi; de a gândi, sintetiza şi reacţiona imediat şi eficient la tot ce contravine principiilor de baza a unei vieţi decente din punct de vedere moral, etic şi spiritual.
De multe ori îmi vine să cred că cetăţenii nici măcar nu conştientizează că din 2007 RM are hotar direct cu UE, hotar pe care încă stă întinsă sârma ghimpată. Mai grav este că această lipsă de conştientizare se datorează muncii asidue a PCRM, o haită de hiene, care şi-a înfipt adânc colţii în conştiinţa omului de rând. Sperăm că nu au avut colţi destui pentru a distruge tot ce e uman şi civic pe acest pământ...
Se apropie însă marele examen, atât pentru clasa politica dar şi pentru societate. Alegerile din 2009 vor răspunde la multe întrebări şi vor naşte altele şi mai multe. Atât clasa politică, cât şi societatea lasă de dorit la multe capitole esenţiale ale vieţii. Peste câteva luni va fi clar dacă clasa politică este capabilă sa convinga societatea pe termen lung şi dacă societatea este capabila să gândeasca mai departe de propriul nas.
Un lucru e clar, dacă dorim să schimbăm ceva, şi nu oricum dar în bine, trebuie sa ne implicăm în cel mai mare şi serios mod. Treabuie să trecem peste orgolii şi fiţe, să uităm de ură şi agresiune. Să dăm valoare capacităţii de a înţelege şi de a convinge, de a insista şi de a câştiga.

Să fie, cum vrea Dumnezeu să fie,
Dar şi cum vrem noi, las'să fie...


Niciun comentariu: