09 iulie, 2008

Cultura inculturii (II)

Azi o să vă atrag atenţia asupra unei grave erori de exprimare tot mai des auzită şi citită. Poza este făcută la unul din multele localuri numite Andy's Pizza. Datează din 4.03.2007, deci îmi stă demult pe nervi... Recunosc că am avut neplăcuta ocazie să aud de mai multe ori spunându-se "vreai", în loc de vrei. Când auzi, imediat cauţi câteva argumente în favoarea celui care a spus-o, gen: e obosit, s-a încurcat niţel, doar să nu-ţi faci o impresie negativă. Când, însă, o citeşti şi o reciteşti, mie cel puţin, mi se face uşine că fac parte din societatea care naşte astfel de "opere" lingvistice. Acum, dacă e să fiu un pic răutăcios, nu ştiu câţi din cei care citesc zilnic astfel de "perle" se simt ofensaţi sau sunt dispuşi să ia atitudine. Chiar cred că foarte mulţi nici măcar nu sesizează acest amănunt, fiind preocupaţi mai mult pe ce vor chelui.
Dacă e să despicăm firul în patru, ne dăm seama că pentru foarte multe persoane, cei pe la care trece pliantul până a ajunge în faţa clientului, nu-i interesează nivelul de cultură generală şi pretenţiile neculinare a celor care citesc, înjosind, direct sau indirect, pe fiecare care citeste acel pliant. De aici rezultă că nici ei nu deţin cunoştinţele necesare şi puţin le pasă. Prost să fii, noroc să ai.
În final aş spune că, chiar să fie toată lumea incultă şi indiferentă, dar dacă ar exista o instituţie care ar verifica respectarea limbii române vorbite şi scise, tot n-am asista la astfel de fenomene ale inculturii...
Păcat de cei care cunosc, ruşine celor ce nu vor să ştie...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Scuze, dar imaginea lasă de dorit multe! Sper să prind și eu undeva o imagine mai clară să putem discuta mai aprig.