05 iulie, 2008

Cultura inculturii (I)

În această seară voi inaugura o rubrică pe care o am în cap de multă vreme. Ea va consta în prezentarea de probe, cu comentariile de rigoare, privind nivelul de cultură generală şi interesul faţă de aceeaşi cultură generală a celor care concep şi produc textul reclamelor, afişelor, panourilor etc.
Cazul de azi îl văzusem de câteva zile, dar nu avusesem timp să fac poza. Se află lângă subterana de sub Ismail cu Ştefan cel Mare. După cum vedeţi, este vorba de o reclamă la apă minerală cu un text scris pe măsura inteligenţii autorului. În patru cuvinte trei greşeli mari cât muntele Everest. Şi când te gândeşti câţi ochi au lins această imagine până să ajungă făcută autocolant şi lipită pe frigidere...
Să ştiţi că am de gând să concep o campanie pe această temă. Nu de alta dar trecem zilnic pe lângă astfel de tâmpenii şi rămânem muţi şi morţi de parcă am fi de acord cu ele, fără să realizăm că ne tâmpesc câte puţin de fiecare dată când le citim. Le citesc copii, tineri, maturi, bătrâni. Sunt "nimicuri" care ne fac să părem cu toţii analfabeţi, inculţi, prostiţi etc.
Oficial declar război inculturii care ne mănâncă de vii, ne îneacă cu viaţă. Ruşine inculţilor şi moarte inculturii.

2 comentarii:

Alexandru Cozer spunea...

Din pacate exemplele în sensul ăsta nu au număr. Dar atunci când societatea civila, atunci când presa, atunci când nimeni nu te taxează pentru toate prostiile astea, ele automat intră în normalitatea noastră atât de anormală. Salutare!

Anonim spunea...

De ce nu ai exemplificat cele 4 Greșeli? și apoi să faci un print screen și să le expediezi la adresa firmei respective!

Bravo și Mersi pentru articol.