27 aprilie, 2010

Ghimpule, nu dezbina AIE, nu dezbina Moldova...

Să vezi și să nu crezi. Luni seara, în studioul ”în Profunzime” a fost prezent președintele interimar al ”tuturor” cetățenilor RM. Atîta doar că cele văzute și auzite pe parcursul întregii emisiuni mi-a lăsat un gust amar și o senzație de dezgust total. Oricît de liberal și luptător pentru democrație nu s-ar declara Ghimpu, mi-a confirmat încă odată că nu merită să conducă un partid liberal și cu atît mault să fie președintele RM (chiar și interimar).
Deci să începem o inventariere a aberațiilor spuse în direct de Gimpu.
1. Prima prostie o spune chiar în startul emisiunii (min. 1 și 27 sec., parte I). Invitație a avut doar Ghimpu de la Medvedev. Invitație pentru cei 70 de ostași nu a avut. Doar o invitație de la ministerul apărării rus către cer din RM. Așadar invitația nu este, doar că este.
2. Min. 2 sec. 55, președintele interimar face o ”simplă” cacofonie, Moscova ca capitală. O nimica toată, e președinte și i se permite...
3. Min. 3, Ghimpu declară că decizia (prima decizie a sa a fost să meargă la Moscova) a luat-o făcînd analize și calcule, dar și știind că nu trebuie să meargă. Mi se pare cam confuză exprimarea...
4. Începînd cu min. 3 sec. 53, Ghimpu pornește sarabanda argumentării modificării deciziei de a merge la Moscova. În min. 4 sec. 20 se întreabă ce să răspundă celor care au suferit în conflictul de pe nistru, apoi celora deportați în Siberia, atinge problema propriului unchi, armata care stă în cetatea lui Ștefan cel Mare. La min. 5, sec. 25 Ghimpu spune un ”Cu toate acestea”, adică nu e totul pierdut, deplasarea este posibilă și la atîtea argumente contra ei. ”Cu toate acestea” fascismul trebuie condamnat la nivel înalt, adică la Moscova. Interesant, unde erau aceste argumente în momentul cînd Ghimpu era decis să meargă la Moscova? Aha, încă nu erau născocite. Am înțeles.
5. Min. 5, sec. 45, aduce aminte că nu există o invitație ca să participe ostașii (disconsiderînd invitația de la minister la minister, vorbește comandantul suprem).
6. În min. 6, își face griji că un soldat ar putea fi nepotul unui veteran din armata română... Poate ne luăm ostași din Africa, neafectați de nici un regim și fără riscuri de divergențe, stimate președinte???
7. Min. 7. Era dispus să facă deplasarea în ideea unei reconcilieri, doar că ostașii nu au ce căuta acolo, că vezi Doamne, atunci armata noastră nu exista, bla, bla, bla...
8. Min. 8. Ghimpu invocă aspecte tehnice ale invitației. El a fost invitat acu 3 luni și a avut timp să se pregătească iar armata a fost invitată recent și nu reușește să se pregătească. Mamăăăă cîtă grijă de la comandantul suprem pentru cei 70 de ostași. De parcă acești ostași au fost recrutați aseară... Ca să arate că are și logică de comandant suprem, trage concluzia că dacă ministerul rus a trimis invitația la sfîrșitul lui martie, înseamnă că ei nu au avut intenția să invite armata. Și că posibil venirea celor din Mare Britanie și alții i-au făcut pe ruși să ne invite. Suntem cumva membri NATO și nu știu eu, ca să-mi pot explica imortanța care o dă Ghimpu armatei RM? E destul de greu să înțelegem care din aceste argumente totuși este cel decisiv în nedeplasarea ostașilor. Apelarea la cît mai multe argumente nu înseamnă neapărat să și convingi, Ghimpule.
După cum vedeți, frecvența prostiilor (părerea mea) expuse de ”El Prezidente”, sunt cam una pe minut. Ce performanță. Pare să-l bată pe însăși Voronin. Incredibil.
Nu vreau să exagerez și să devin cronicarul acestei ediții a emisiunii. De aceea vă propun să urmăriți emisiunea și să vă convungeți de ceea ce eu sunt bolnav deja...
Voi relata doar cîteva concluzii în linii mari.
Cît de ușor crede Ghimpu că era bine cu decizia luată de el, și că intenția AIE e ”a apărut această problemă”.
Cu cît sarcasm spune președintele, ”eu, dacă este alianță, m-am supus alianței” (de a merge și ostașii la Moscova), ”bine, eu mă conformez, dar atunci, eu, modific și eu decizia mea, merg ostașii, nu merg eu...” CÎt de mult s-a conformat alianței și a fost alături de ea dacă imediat vii cu condiții la deciziile luate. În mare Ghimpu declanșează cu cei din alianță și cu toți noi un joc de-a șoarecele și pisica. Voi așa, ok, eu mă conformez, dar eu așa. În plus are tupeul să declare că cei trei lideri nu au zis nimic atunci cînd el și-a dat acordul și condițiile cu ele, ca din presă să deducem că toți cei trei au încercat , încearcă și vor încerca să-l convingă pe marele președinte să revină la decizia inițială, nu la una total nouă pentru măria sa.
La întrebarea dacă se poate reveni asupra deciziei, Ghimpu scapă păsărica din gură și divulgă subtil (crede el) marea indignare. Că chipurile treaba cu ostașii s-a făcut ca o comandă și nu ca o invitație de la stat la stat, adică Medvedev să invite pe Ghimpu cu tot cu cei 70 de ostași, dar s-a mers ca o comandă, aici atenție, ministrul miniștrilor (s-a temut să spună prim-ministru) dă comandă să se meargă. Tot atunci spune și o tîmpenie cît el de mare. Adică e ca pe timpul uniunii sovietice, cum adică noi nu suntem stat, nu există președinte???...
După cum vedem clar dacă am privi și cu juma de ochi, președintele nostru e frustrat că în această țară se iau decizii care nu poartă semnătura și acordul lui. Și ce dacă o țară este condusă de guvern, respectiv de prim-ministru și miniștri. La ce bun mai are PL-ul ministru al apărării dacă el primește indicații de la prim-ministru și nu de la președinte. Asta nu e bine pentru Ghimpu, pentru PL.
Cred că sunt prea multe lucruri urîte și prostește spuse de Ghimpu, atît în această emisiune, cît și în multe altele, să le spunem pe toate. Dar Ghimpu rămîne Ghimpu, un egoist al propriilor gînduri, oricare ar fi ele, un incompetent politician, ce nu merită nici la nivelul călcîilor să ne fie președinte, fie și interimar. Mai clar spus, i s-au prea copt harbujii.
Am senzația că în 2009 am scăpat de dracu și am dat peste o rudă îndepărtată d-ea lui (ca să nu spun că am dat peste tată-su).

Părerea mea este că atîta timp cît trăiește cel puțin o persoană care a luptat în acel război, ea merită să fie mulțumită și apreciată prin participarea la eveniment.

Amintirea sutelor de mii de eroi e mai importantă decît orgoliul unui Ghimpu (fie și președinte).

P.S. Dă-i Doamne minte că nu știe ce face.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Ar fi bine sa iei si tu lectii de gramatica ...
Articolul tau nu mi-a trezit nimic altceva decat o impresie negativa asupra persoanei tale.

Alex spunea...

Si asta e gandire de om matur de 31 de ani? Fara suparare, dar consider ca iti expui parerea dictata de careva interese.
Afla ce inseamna DEMNITATE!

Si ca sa inchei, comunismul a facut 300.000 victime in Basarabia si in plus, si astazi avem o armata de ocupatie pe teritoriul tarii si tu vorbesti de mii de eroi? Eroii pot cu usurinta sa sarbatoreasca si in tara, nu la parade straine.

Anonim spunea...

@Alex, +1

Unknown spunea...

Am o vaga impresie, ca nu prea stii sa gandesti pragmatic, asi vrea eu sa te vad ca esti presedinte, fie si interimar, dupa 8 ani de dobitocie, si sa mai ai curajul sa zici "nu" Ursului siberian, apoi intr-adevar, sa explici toate deciziile celor care te-au ales. De pe fotoliul din fata monitorului cred ca pari genial, incearac tu sa ai Cojones, si sa spui unei natiuni in fata.

Vadim Antoni spunea...

Din cîte înțeleg, au comental doal PL-iștii. Oricum, la cîți vizitatori au citit acest articol și cîte mesaje pro Ghimpu, nici nu meritați o reacție din partea mea...Sunteți doar niște fideli ai lui Ghimpu, nimic mai mult. Cel mai mult vă lipsește pragmatismul.

Gebeleizis spunea...

Pragmatic nu inseamna lipsa de demnitate si ploconire in fata celui ce te-a umilit sute de ani si continua sa o faca.

Uneori lucrurile trebuie spuse pe nume, cu glas tare si fruntea sus iar Mihai Ghimpu o face.

Daca demnitate inseamna extremism sau naivitate atunci numeste-ma extremist.

divomania spunea...

ia niste lectii de istorie.. o sa-ti prinda bine..

p.s nu ai auzit niciodata despre valori/mandrie nationala ?

Vadim Antoni spunea...

Sunt sigur că ați înțeles ce vreau să spun, dar fanatismul vostru față de Ghimpu și PL vă face să invocați istoria, demnitatea, mîndria etc. Ghipu e un jucător de pocher în politică. Inițial decide să meargă la Moscova, toți tac, Ghipu decide să nu meargă la Moscova, devine ”erou”. Asta e istorie, demnitate, îndrie??? Rușine vouă...

:( spunea...

bun, si daca cei care au comentat ar fi "PL"isti, ce inseamna asta? ca nu merita sa le raspunzi? pai din moment ca scrii un blog la care are acces toata lumea, si mai pui si comentarii, ar fi cazul sa discuti comentariile, nu sa tragi repejor concluzia care-ti convine tie "astia-s pl-isti, deci nu discut cu ei". Pe ce criteriu obscur hotarasti tu ca sunt pl-isti? pentru ca sunt de acord cu decizia pe care a luat-o ghimpu?

:( spunea...

Argumentele tale nu stau in picioare:
1. care e prostia cu invitatiile? suntem stat independent si suveran iar dupa parerea ministrului si a presedintelui rusia a dat dovada de lipsa de tact diplomatic prin modul in care a trimis invitatia. nu am auzit nici un argument in favoarea ideii ca rusia a procedat corect. nici unul. mai astept
2. iaca na, cacofonie, mare branza, si selectul si cultul lupu comite si mai si: ca caracter si nu mai stiu ce, face si filat destule boacane lingvistice, si chirtoaca. da, ghimpu vorbeste prost, prost vorbesc majoritatea politicienilor de la noi
3. nu l-am auzit, dar in mod normal asa faci: tu ai o parere dar incerci sa vezi, cantarind argumentele pro si contra, daca nu e cazul sa ti-o schimbi
4-8 mama mia de gandire confuza ai!
chestia cu soldatii cu tati in armata romana nu tine, nu prea stiu de ce se insita atata pe ea in rest:
exista niste cutume diplomatice care se respecta intre doua tari, mai ales intre doua tari care au o problema foarte serioasa: armata uneia e pe teritoriul celeilalte. Prezenta lui ghimpu la moscova e ceva de o natura cu totul diferita de cea a armatei moldovenesti, dar asta am impresia ca nu vreti sa intelegeti: ghimpu e un invitat care sta in tribune si da mana cu ceilallti oaspeti si cu gazdele, armata e parte din spectacolul regizat de rusi ca sa arate ce mari si tari sunt ei sub portretul lui stalin. prin urmare decizia merge presedintele dar sub un motiv oarecare nu merge armata era ok, nu foarte diplomatic fata de celelalte partide cu care trebuia sa discute mai intai. ceilalti au fost insa si mai prosti decat ghimpu si s-au speriat de ce zice un ziar rusesc, au intrat in panica si-au inceput sa insiruie prostioare de genul "daca merge polonia de ce sa nu mergem noi" (fa diferenta intre situatia poloniei si a noastra si daca ajungi la concluzia ca-i aceeasi... pace tie) Nu mai continui ca-i cam pierdere de vreme.

:( spunea...

Si vezi ca intr-adevar scrii foarte prost - nu-i vorba de mici scapari, de litere, ci de fraze, de turnuri aberante. aha, mai prost decat ghimpu :)
uite, reciteste-te: "De aceea vă propun să urmăriți emisiunea și să vă convungeți de ceea ce eu sunt bolnav deja...
Voi relata doar cîteva concluzii în linii mari.
Cît de ușor crede Ghimpu că era bine cu decizia luată de el, și că intenția AIE e ”a apărut această problemă”." convingeti de ceea ce, era bine cu decizia, intentia AIE e "a aparut..."
sarcasm stii ce inseamna? etc etc.
la iasi ai facut facultatea? hmm, hmmm, hmmm, e cam rau...
iar ultimele fraze arata ca nu ai inteles nimic din ce se va intampla la moscova... normal ar fi ca cei care au suferit in razboi sa fie cinstiti (toti, nu numai cei care au luptat pentru sovietici, si daca vrei, in sensul asta ar fi trebuit sa fie invitata si armata romana la moscova), dar cinstirea lor se poate face si acasa, nu-i nevoie sa fluiere sefu' de la moscova, iar daca vrea sa fim prezenti, ar fi cazul sa ne invite, nu sa ameninte cu conflict diplomatic, cu vinuri oprite etc.
In incheiere sa stii ca si tu poti fi usor etichetat de pldm-ist fanatic exact in acelasi mod in care ai etichetat comentatorii de pana acum drept pl-isti. iar daca numai "pl-istii"- probabil si pe mine ma vei condamna ca pl-ist :)- au scris si multi oameni ti-au citit articolul poate sa insemne si altceva decat
ce ai vrut tu sa insinuezi: de ex ca li s-a parut articolul atat de prost incat nu l-au terminat, ce sa mai si comenteze. da eu te intreb de ce nimeni nu ti-a scris vreun lucru bun?
ok, si eu ti-am citit acum cateva zile opera, am considerat inutil sa comentez, am nimerit acum din intamplare din nou pe site, si daca am comentat e din cauza gandirii tale "cine nu-i de acird cu minunatiile pe care le spun e pl-ist si-i prost pentru ca nu-i de acord ca ghimpu-i prost"

Vadim Antoni spunea...

Pentru :(. ”ok, si eu ti-am citit acum cateva zile opera, am considerat inutil sa comentez, am nimerit acum din intamplare din nou pe site, si daca am comentat e din cauza gandirii tale "cine nu-i de acird cu minunatiile pe care le spun e pl-ist si-i prost pentru ca nu-i de acord ca ghimpu-i prost"”

Recitește-ți ”pierluțele” după care măsoară-ți (ca volum) comentariile...
Ești hilar.