20 noiembrie, 2009

1- BĂTĂLIA FINALĂ pentru 22.11.09, 2- TVR vs TVM

BĂTĂLIA FINALĂ PENTRU 22.11.09
Locația - TVR1.
Personaje principale - (de la stînga la dreapta) Mircea Geoana, Crin Antonescu, Trăian Băsescu.
Scopul - Bătălia finală pentru 22.11.09.
Arbitru în ring - Robert Turcescu.
Am prins din emisiune ultimele 90 de minute. Asta nu m-a împiedicat să-mi dau seama cît de crîmcenă e bătălia, intervenții peste adversar, depășirea timpului acordat, replici tăioase etc.
Emisiunea a fost bine gîndită și la fel de bine condusă. Întrbari valabile pentru toți concurenții, teme de dezbatere de importanță națională. Diferite au fost abordările și maniera de a răspunde. Specifice, pînă la urma, concurenților. Geoană nu uită să țină arătătorul mâinii drept îndreptat spre cel vizat și grupul lui de susținători. Folosește un vocabular de diplomat și gesturi jumate convingăoare, jumate amenințătoare. Crin Antonescu folosește cuvinte simple dar convingătoare, asemeni celor de la ultima Conferință PNL, care i-au adus victoria. A știut să reziste, între ceilalți doi fiind, dar nu a uitat să aducă în prim plan realizările guvernului Tăriceanu. Și în sfîrșit, Băse, cu capul lăsat pe o parte, zîmbind a dispreț pentru concurenți și vorbele lor.
În cele ce urmează voi reproduce niște afirmații ce aparțin celor trei la diferite teme.
La întrebarea - Dacă ar fi președinte cum vede formarea guvernului - Geoană a spus clar că el și PSD preferă o coaliție largă cu PNL în formarea majorității parlamentare pentru sprijinirea guvernului.
La întrebarea - De ce sunteți cel mai mîndru - Crin a ținut să spună că e mîndru că niciodată nu a părăsit pe cineva pe care a susținut sau cu cine a pornit la drum.
La întrebarea - Ce sistem susțineți - Băse, rîzînd în hohote, spuse, ”Pezidențial desigur, cu mine în frunte”.
Un lucru e clar. Toți, dar toți, sunt foarte buni politicieni. Unii însă, au demonstrat că lasă de dorit la profesionalism și interes național, iar alții abia urmează să demonstreze de ce sunt în stare. Totul e ca unora să li se dea papucii iar altora votul.
Ca și Alexandru Cozer, voi merge la vot. Și voi vota sincer și realist. Un vot bazat pe cunoștințe și experiența de cetățean al României care a locuit atît în România cît și în afara ei, care a votat și pentru un parlament român și pentru un președinte al României.
TVR vs TVM sau Cînd vom vedea la TVM ceea ce vede România la TVR
A mia oară această întrebare mi-a apărut în minte, în timp ce priveam dezbaterea electorală de la TVR1 cu cei trei granzi ai politicii românești. Ce am văzut eu pe lîngă o dezbatere electorală?
Am văzut o emisiune importantă la un post tv public la nivelul importanței emisiunii. O alegere perfectă pe postul de moderator, în persoana lui Robert Turcescu. În platou foarte mulți reprezentanți media, dovadă că media în România este o forță și chiar una profitabilă. Și nu în ultimul rînd, am văzut încrîncenarea celor trei candidați în fața camerelor de luat vederi. Semn clar că funcția de președinte al României e un trofeu rîvnit de mulți. Tocmai de 12. E un joc al democrației. Unul cinstit, atîta timp cît mulțimea ascultă, privește, analizează și în cele din urmă dă verdictul.
După dezbaterea electorală a urmat Jurnalul de seara. Un jurnal care privit cu atenție nici prin gînd nu face să-ți treacă ideea că ar fi politizat sau că favorizează vreun partid. Afirmație care, e clar, are limitele ei. Dar niste limite destul de largi, comfotabile, corecte.
După știri a utmat emisiunea ”Reconstituirea”. Emisiune în care se reconstituia trecutul unei persoane mature din zilele noastre. O reconstituire șocantă dar plină de adevăr, istorie, dovezi. Acea persoană, cu ceva ani în urma a aflat că de fapt nu-și cunoaște adevărații părinți și că la vîrstă fragedă a fost înfiată. Cine-i erau parinții? Părinții ei au fost partizani susținători ai regelui, care prin 1949 se ascundeau prin munții Făgărașului și luptau cu securiștii comuniști de atunci. După ani de rezistență și luptă, familia Arnăuțanu (părinții persoanei cu pricina) a fost prinsă, nimicită, iar copilul lor de cîțiva ani a ajuns într-un orfelinat.
Pentru mine emisiunea a fost o consistentă lecție de Istorie a românilor, de istorie a trecutului neamului meu. Cînd astfel de lecții vom vedea și la TVM, atunci vor dispărea și stataliștii tragi-comici de la noi, istoricii și lingviștii cu chelie stalinistă, și multe alte metehne ale contemporaneității noastre.

Un comentariu:

Alexandru Cozer spunea...

Vadim, TVR n-are niciun merit în această dezbatere. Ea a avut loc la Palatul Parlamentului și jocul a fost făcut de Robert Turcescu. Dezabaterea a fost transmisă nu doar de TVR1, ci și de Realitatea și Antena 3